Skip to content

Sähkölaskun maksamiseen saatavat tuet

Suomen valtio tukee sähkölaskujen maksamista poikkeuksellisen talven vuoksi nyt monin eri keinoin. Kooste niistä alla.

Sähköhyvitys maksetaan tulevissa sähkölaskuissa automaattisesti

Eduskunta hyväksyi lakiehdotuksen takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä 27.2.2023 ja laki tuli voimaan 6.3.2023 Tätä tukea ei tarvitse hakea itse, vaan sähköhyvitys maksetaan automaattisesti huhtikuusta alkaen, kahdessa erässä sähkölaskujesi yhteydessä laskutusrytmisi mukaisesti. Tuki koskee kuluttajia.

Saat sähköhyvityksen, jos vuoden 2022 marras-joulukuussa ja/tai vuoden 2023 tammikuussa

  • sähkönmyyntisopimuksesi mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 snt/kWh (sis. alv) tai
  • sinulla on ollut tuntikohtaiseen sähkön pörssihintaan perustuva sopimus.
  • sähköenergian arvonlisäverollinen myyntihinta ylittää 90 € suuruisen omavastuun

Sähköhyvityksen maksuerät ja suuruus

Sähkölaskun omavastuuosuus on 90 €. Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskusi sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta. Hyvityksen määrä voi olla enintään 700 € kuukaudessa. Sitä ei makseta, jos hyvityksen määrä kuukauden osalta on alle 5 €. Hyvityksessä otetaan huomioon vuoden 2022 marras- ja joulukuun sekä vuoden 2023 tammikuun sähkölaskut.

1. erä maksetaan vuoden 2022 marras-joulukuun sähköenergian kulutuksen ja hinnan perusteella. Hyvityksen suuruus lasketaan näin:

(marraskuun sähkönkulutus x marraskuun sähköenergian hinta – omavastuu 90 €) x 50 % + (joulukuun sähkönkulutus x joulukuun sähköenergian hinta – omavastuu 90 €) x 50 %.

Tämä 1. erä maksetaan sinulle aikaisintaan huhtikuussa lähetetyllä sähkölaskulla oman laskutusrytmisi mukaisesti.

2. erä maksetaan tammikuun 2023 kulutuksen perusteella kaksinkertaisena. Voit laskea toisen erän suuruuden seuraavalla kaavalla:

2 x (tammikuun sähkönkulutus x tammikuun sähköenergian hinta – omavastuu 90 €) x 50 %

Sähköenergian hintaan lasketaan mukaan myös kuukausimaksu, ja tuntikohtaiseen sähkön pörssihintaan perustuvassa sopimuksessa marginaali. Odota sähköhyvitystä rauhassa, se tulee näkymään sähkölaskullasi automaattisesti, jos olet oikeutettu hyvitykseen.

Usein kysytyt kysymykset sähköhyvityksestä

Kysymys:
Mistä näen, paljonko kulutukseni ja sähkön hintani on?

Vastaus:
Näet tiedot helposti sähköisestä OmaLumme-palvelusta edellisiltä sähkölaskuiltasi. 

Kysymys:
Olen muuttanut talvella, saanko sähköhyvitystä?

Vastaus:
Jos olet muuttanut vuoden 2022 marras- tai joulukuussa tai vuoden 2023 tammikuussa, sähköhyvitys maksetaan sinulle sen asunnon osalta, jossa sähköhyvityksen ehdot täyttyvät. Jos ne täyttyvät molempien asuntojen osalta, hyvitykset maksetaan sinulle omilla laskuillaan.

Kysymys:
Vaihdoin sähköyhtiötä. Keneltä saan sähköhyvityksen?

Vastaus:
Saat hyvityksen siltä sähköyhtiöltä, jonka asiakas olet ollut. Edellinen ja nykyinen sähköyhtiö maksavat hyvityksen oman sähkösopimuksensa voimassaoloajalta vuoden 2022 marras-joulukuun sekä vuoden 2023 tammikuun osalta.

Jos sopimuksesi Ekosähkön kanssa on jo päättynyt, maksamme hyvityksen suoraan tilillesi. Jos meillä ei ole tilinumeroasi tiedossa, otamme sinuun yhteyttä.

Arvonlisäveron väliaikainen muutos näkyy sähkölaskussa automaattisesti

Arvonlisäveron väliaikainen lasku näkyy sähkölaskussa ja sopimushinnoissa automaattisesti. Arvonlisävero on 10 % ajalla 1.12.2022-30.4.2023, ja se palaa takaisin 24 %:iin 1.5.2023 alkaen.

Alennettua verokantaa sovelletaan sähkön myyntienergiaan ja kuukausimaksuun sekä pientuottajilta ostettavaan ylijäämäsähköön. Muutos hoidetaan energiayhtiön toimesta automaattisesti, eikä vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.

Alennettu veroprosentti näkyi ensimmäisen kerran laskulla, jossa laskutetaan joulukuun 2022 sähkönkulutus ja viimeisen kerran laskulla, jossa laskutetaan huhtikuun 2023 sähkönkulutus. OmaLumme-palvelusta näet oman sähkönhintasi ajankohtaisella arvonlisäverolla.

Sähkövähennys haetaan verottajalta

Kuluttaja voi hakea verottajalta sähkövähennystä, jos vakituisen asunnon sähkölaskuissa sähköenergian osuus ajalla 1.1.–30.4.2023 ylittää 2 000 €. Ylimenevä osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen, ja siihen lasketaan sähköenergiasta maksettu verollinen summa sekä siihen liittyvä kuukausimaksu.

Vähennyksen osuus on 60 % sähköenergian kustannuksista, jotka ylittävät 2 000 €. Vähennys on kuitenkin enimmillään 2 400 €. Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 € omavastuu.

Vähennystä haetaan itse Verohallinnosta. 

Sähkötukea voi hakea Kelalta

Mikäli sähkövähennystä ei pysty hyödyntämään täysimääräisesti, kannattaa selvittää mahdollisuudet Kelan sähkötukeen. Sähkötuki on Kelalta haettava verovapaa kustannusten korvaus sähkölaskuun ja se on tarkoitettu vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkölaskuihin.

Tukea maksetaan 1.1.2023-30.4.2023 käytetyn sähkön perusteella. Sähkötuen omavastuuosa on 400 € kuukaudessa ja tuen määrä 60 % omavastuun ylittävästä osasta. Sähkölaskusta huomioidaan enintään 1 500 € kuukaudessa. Näin ollen enimmäistuki kuukaudessa olisi 660 €. Tukea maksetaan neljältä kuukaudelta, eli tuen enimmäismäärä koko lain voimassaoloajalta olisi 2 640 €. 

Tukea haetaan Kelasta. 

Tarvitsetko laskullesi maksuaikaa?

Jos haluat siirtää laskun eräpäivää tai sopia maksusuunnitelmasta, otathan yhteyttä ennen eräpäivää. Silloin jatkosta on helpompi sopia ja vältyt mahdollisilta muistutus- ja perintäkuluilta.

Ropon asiakaspalvelu palvelee sinua puhelimitse numerossa 09 4246 1358 arkisin kello 8-20. Voit myös asioida osoitteessa myropo.fi. Laskun eräpäivää voi siirtää ennen sen erääntymistä helposti myös OmaLumme-palvelussa osoitteessa oma.lumme-energia.fi.