Skip to content

Vinkkejä sähkön säästämiseen

Jokainen meistä voi vaikuttaa kodin energiankulutukseen. Pienetkin säästöt moninkertaistuvat, jos ne toteutetaan useissa kotitalouksissa. Yksistään lämmitys kuluttaa noin puolet kodin energiasta. Lämmityksessä pienetkin toimenpiteet voivat saada aikaan suuria säästöjä.

Lämmityksen säästövinkit

  • Oikea sisälämpötila lisää asumisviihtyvyyttä, parantaa sisäilman laatua ja vähentää talviaikana ilman kuivuuden tunnetta.
  • Hanki huoneisiin lämpömittarit ja säädä lämpötilat sopiviksi.
  • Kun lasket asuintilojen lämpötilaa yhdellä asteella, lämmityskulut laskevat 5 %.
  • Alenna kodin lämpötilaa, kun lähdet useammaksi päiväksi pois.
  • Säädä koneellinen ilmanvaihto pienimmälle teholle poissaolon ajaksi. Älä koskaan pysäytä sitä kokonaan.
  • Tarkista termostaattien kunto ja säädöt. Kutsu huoltomies vaihtamaan rikkinäiset termostaatit.
  • Älä peitä patterin termostaattia huonekaluilla tai verhoilla. Peitetty termostaatti ei tunnista huoneen todellista lämpötilaa eikä säädä venttiiliä oikein.
  • Tiivistä ikkunat ja ovet muutaman vuoden välein.
  • Tuuleta nopeasti ikkunoiden kautta ristivetotuuletuksella. Muutaman minuutin tuuletus riittää. Ikkunan alla oleva patteri kannattaa kytkeä pois päältä tuuletuksen ajaksi.
  • Puhdista ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja lämmönvaihdin vähintään kahdesti vuodessa. Anna ammattilaisen tarkistaa, että järjestelmä on oikein säädetty.
  • Ilmalämpöpumppu täydentää muita lämmitysmuotoja. Parhaiten se sopii sähkölämmitettyihin pientaloihin.

Säädä ilmalämpöpumppu talviasetukselle

Monissa kodeissa ilmalämpöpumppua käytetään kesähelteillä sisäilman viilentämiseen. Syksyllä laitteet pitää säätää talviasetukselle. Jos säätö jää tekemättä, pumppu alkaa poistaa lämmintä ilmaa ulos, kun uunia tai takkaa lämmitetään. Kun lämpöpumpussa on päällä kesäajan toiminto, pumppu toimii tarpeen mukaan sekä jäähdyttimenä että lämmittimenä.

Jos ilmalämpöpumpun käyttöohje on hävinnyt, ota yhteyttä myyjään tai edustajaan. Jos laite on mennyt rikki, ota yhteyttä huoltoon.

Lämpöpumpun kylmäkoneen huolto on luvanvaraista. Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) ylläpitää rekisteriä kylmälaitteiden huoltoon valtuutetuista huoltoliikkeistä.

  •  Imuroi itse sisäyksikön suodatin kerran kuukaudessa ja vaihda siitepölysuodatin pari kertaa vuodessa. Poista roskat ja lehdet ulkoyksiköstä.

Säädä pesutilojen lattialämmitystä

Pesutilojen sähköllä toimiva lattialämmitys on yleistynyt uusissa kaukolämpöön liitetyissä kerrostaloissa. Se asennetaan kolmeen kerrostaloon neljästä.

Talon uusi asukas voi yllättyä suuresta sähkölaskusta. Viiden neliömetrin lämmitys voi lisätä sähkölaskua vuodessa jopa 900 – 3300 kWh, mikä vie rahaa 108 – 397 euroa vuodessa (sähkön hinta 12 snt/kWh).

  • Jos pesutilassa on myös kaukolämpöpatteri, lämmitä tilaa pääasiassa sillä ja käytä lattialämmitystä ainoastaan mukavuuslämmityksenä. Lämmin kaakelilattia tuntuu miellyttävältä jalkojen alla.
  • Jos pesutilassa on vain sähköllä toimiva lattialämmitys, opettele säätämään sitä. Jos olet kesällä poissa pitkiä aikoja, katkaise pesutilojen lattialämmitys kokonaan.

Lisälämmittimet

Kannattaa harkita, onko järkevää lämmittää kylmää varastoa tai eteistä irtopatterilla. Kovien pakkasten jälkeen voi seurauksena olla iso yllätys sähkölaskussa. Jo 800 watin tehoinen lämmitin kuluttaa lähes 20 kWh sähköä vuorokaudessa. Jos sähkö maksaa 12 snt/kWh, lämmittimen käyttö maksaa lähes 70 euroa kuukaudessa.

Veden säästön tärkein nappi on korvien välissä

Tottumukset vaikuttavat merkittävästi veden kulutukseen. Käyttöveden lämmitykseen kuluu 800–1 200 kWh henkeä kohti vuodessa.

  • Älä juoksuta vettä turhaan. Sulje hana siksi aikaa, kun saippuoit itseäsi tai levität shampoon hiuksiisi.
  • Käy nopeasti suihkussa. Kun otat viiden minuutin suihkun, vettä kuluu vain 60 litraa.
  • Käytä hammasmukia. Kolmen minuutin hampaiden harjaus hana auki voi viedä jopa 30 litraa vettä.
  • Vaihda vanhat vesikalusteet uudenmallisiksi. Piheissä yksiotehanoissa veden täysi virtaama voidaan rajoittaa jopa vain neljään litraan minuutissa. Vaihda hanojen huonot tiivisteet. Tiheä tippavuoto voi tuhlata 30 m3 vettä viemäriin vuodessa.
  • Lue lämminvesivaraajasi käyttöohje. Säädä käyttövesivaraajasta lähtevän veden lämpötilaksi 55-60 astetta.

Valaistus

Valaistuksen osuus kodin sähkönkäytöstä on pienentynyt selvästi, koska kodeissa on siirrytty hehkulampuista energiatehokkaisiin energiansäästö- ja ledilamppuihin. Halogeenilamput sopivat kristallikruunuihin ja saunan valaisimeen.

  • Sammuta valot ja säästä valojen ohjauksella. Ohjaa valojen palamista hämäräkytkimellä, liiketunnistimella ja ajastimella.
  • Puhdista valaisimet pölystä.

Lisätietoa:

Lampputieto-sivustolta löydät puolueetonta ja luotettavaa tietoa lampuista ja valaistuksesta. Se auttaa sinua valitsemaan sopivan lampun kodin eri tiloihin käyttötarkoituksen mukaan.

Oikeilla ja energiatehokkailla lamppuvalinnoilla vaikutat myös kotisi viihtyisyyteen ja voit pienentää omaa sähkölaskuasi.

Viihde-elektroniikka ja tietokoneet

Kodeissamme on yhä enemmän elektroniikkaa, televisioita ja tietokoneita lisälaitteineen. Laitteita ei kannata pitää päällä, ellei niitä käytetä, myös valmiustila kuluttaa sähköä. Hanki kaksi kytkimellä varustettua jatkojohtoa: toinen viihdelaitteille ja toinen tietokoneelle. Silloin voit kytkeä laitteiden valmiustilat pois yhdestä kytkimestä.

  • Osta energiatehokkaita laitteita. Varmista myyjältä viihdelaitteen ja tietokoneen käyttö- ja valmiustilan teho (W).

Televisioiden ruutukoon kasvu on lisännyt sähkönkäyttöä, mutta valmiustilan tehon lasku on vähentänyt laiteryhmän kokonaiskulutusta.

  • Sulje kokonaan sellaiset viihdelaitteet, joita et katso etkä kuuntele.

Mikä on ekosuunnitteludirektiivi?

EU:n ekosuunnitteludirektiivi ohjaa laitevalmistajia parantamaan laitteiden energiatehokkuutta. Osalle laitteista, joita myydään EU-alueella paljon, on lisäksi laadittu energiamerkintä, joka auttaa kuluttajaa valitsemaan myynnissä olevista laitteista mahdollisimman vähän sähköä kuluttavan.

Tuotteiden ekosuunnitteludirektiivi (Ecodesign-direktiivi) yhdistää aiemmat energiatehokkuus- ja energiamerkintäsäädökset ja tiukentaa sähkölaitteiden energiankulutuksen raja-arvoja. Tavoitteena on, että tuotteen koko elinkaaren ympäristömyötäisyys varmistetaan jo suunnitteluvaiheessa. Joissakin tapauksissa tämä voi merkitä pienempiä tuotevalikoimia.

Ekosuunnittelu vaikuttaa erilaisiin asioihin esimerkiksi silloin, kun päätetään TV:n virtakytkimen paikasta tai käytöstä poistetun tuotteen eri osien kierrätyksestä. Ekologisessa suunnittelussa on kyse tuotteen koko eliniästä, joka kattaa raaka-aineiden hyödyntämisen, tuotannon, valmiin tuotteen jakelun sekä käytöstä poistetun tuotteen kierrätyksen tai romutuksen.

Lisätietoja: www.ekosuunnittelu.fi

Sähkösauna

Kiuas on kodin suuritehoisin laite ja se kuluttaa perhekäytössä noin 1 000 kWh vuodessa. Yli puolet tästä kuluu saunan alkulämmitykseen ja loput kiukaan lämpimänä pitämiseen. Tunnin saunomiseen menee 8 kWh sähköä, joka maksaa noin euron, kun sähkö maksaa 12 snt/kWh.

  • Lämmitä sauna koko perheelle. On suurta tuhlausta, jos jokainen perheenjäsen lämmittää sen aina vain itseään varten.

Sopiva saunomislämpötila on 70 – 80 astetta. Lämpötilan pitäminen 100 asteessa lisää sähkönkäyttöä 20 – 30 %.

Kylmälaitteet

Kylmälaitteiden sähkönkäyttö on pienentynyt merkittävästi, koska tekniikka on parantunut. Kylmälaitteen energiankäyttöön vaikuttavat myös sijoitus, käyttö ja hoito.

Uudet kylmälaitteet käyttävät todella vähän energiaa. Energiamerkintä auttaa valinnassa.

  • Sijoita kylmälaite oikein. Älä sijoita sitä lieden, astianpesukoneen tai muun lämmönlähteen viereen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään kylmälaitteen ympärillä.
  • Säädä lämpötila oikein. Yksi aste liikaa kylmyyttä lisää sähkönkulutusta 5 %. Pakastimeen riittää -18 °C ja jääkaappiin +5 °C.
  • Sulata pakastin säännöllisesti. Silloin kylmälaite kuluttaa vähemmän energiaa. Pakastimessa voi olla automaattisulatus.
  • Imuroi kylmälaitteen tausta kerran vuodessa. Kompressoriin ja lauhduttimeen kertynyt pöly lisää sähkön kulutusta ja lisää tulipalon vaaraa.
  • Jäähdytä ruoka ennen kylmälaitteeseen siirtämistä. Peitä ja pakkaa ruoat huurteen estämiseksi.
  • Käytä pakastuskytkintä, kun pakastat suurempia määriä. Pakastuskytkintä ei tarvitse käyttää, jos pakastat kerralla alle kolme kiloa.
  • Muista sammuttaa pakastustoiminto, koska se kaksinkertaistaa laitteen sähkönkäytön. Pakastimessa voi olla pakastusautomatiikka, minkä ansiosta pakastustoiminto kytkeytyy automaattisesti pois päältä. Pakastusautomatiikka helpottaa käyttäjää ja säästää sähköä, koska laite ei voi unohtua pakastuskytkennälle pitkäksi ajaksi. 

Ruoanvalmistus

Ruoanlaitossa ja leipomisessa suurin vaikutus energiankäyttöön on lieden käyttäjän tavoilla ja tottumuksilla.

  • Käytä tasapohjaista keittoastiaa ja kypsennä ruoka kannen alla. Energiaa säästyy ja ruoka kuumenee nopeammin.
  • Valitse keittolevyn kokoinen kattila. Jos levy on paljon suurempi, energiaa menee hukkaan.
  • Säädä keittolevyn tehoa. Käännä tehonvalitsin ykkös- tai kakkosasennolle heti kiehumisen alettua.
  • Käytä levyn ja uunin jälkilämpö hyväksesi. Voit sammuttaa virran jo 10 – 20 minuuttia ennen ruoan kypsymistä. Jos teet uuniruokaa, kypsennä myös perunat uunissa. Jälkilämmössä haudutat puuron.
  • Induktiokeittoalue säästää noin 35 % energiaa valurautalevyyn verrattuna. Induktiotoiminnon muita etuja ovat turvallisuus ja helppohoitoisuus.
  • Lämmitä ja kypsennä pienet annokset mikroaaltouunissa. Se on nopea ja säästää energiaa.
  • Älä käytä liesituuletinta turhan kauan. Käryn mukana se poistaa myös lämmintä ilmaa. 

Astioiden pesu

Energiamerkinnän ansiosta astianpesukoneen sähkön ja veden kulutus ovat pienentyneet, mutta pesuaika on pidentynyt. Nelihenkisessä perheessä astianpesukone käyttää keskimäärin vain 240 kWh sähköä vuodessa.

  • Pese vain täysiä koneellisia. Käynnistä huuhteluohjelma, jos astiat joutuvat odottamaan pesua.
  • Älä huuhtele astioita ennen koneeseen laittamista. Astioiden huuhtelu juoksevalla vedellä voi viedä enemmän energiaa kuin täyden koneellisen pesu. Poista astioista ruoantähteet, jotteivät ne tuki suihkuvarsia.
  • Valitse säästöohjelma, jos koneessa ei ole rasvaisia astioita. Pesulämpötila laskee silloin 55 asteeseen.
  • Älä pese astioita käsin juoksevan veden alla. Käsin pesu on edullista vain silloin, kun astiat pestään ja huuhdellaan altaissa. 

Pyykinpesu ja -kuivaus

Nykyisin pyykkiä pestään usein, vaikka vaatteet olisivat vain vähän likaisia.

  • Pese täysiä koneellisia. Pika- ja vajaatäyttöohjelma kuluttaa lähes yhtä paljon sähköä kuin täysi koneellinen.
  • Luovu esipesusta. Valitse esipesu vain todella likaiselle pyykille.
  • Valitse tehokas linkous, vähintään 1000 r/min. Silloin pyykin kuivaus koneellisesti on taloudellista. Kuivausrummun ja -kaapin energiankäytöllä ei ole suurta eroa. Rumpu ei ole yhtä monikäyttöinen kuin kuivauskaappi, jossa voi kuivata myös märät ulkoiluvaatteet ja jalkineet.
  • Älä kuivaa pyykkiä liian kuivaksi. Silloin vaatteet eivät rypisty ja säästät energiaa.
  • Huolehdi riittävästä ilmankierrosta jättämällä kylpyhuoneen ovi auki kuivauksen ajaksi. Jos huoneen lämpötila nousee paljon, pyykin kuivaus hidastuu ja energiaa kuluu turhaan.
  • Mikäli pyykin kuivumisella ei ole kiirettä, älä käynnistä kuivauskaappia. Jätä vain kaapin ovi auki. 

Linkkejä:

  • Kun hankit uutta laitetta tai korjaat vanhaa, huomioi energiankulutus. Motivan sivuilla on Vaikuta hankinnoilla -osio, johon on koottu tietoa kodinkoneiden hankinnasta, lampuista, tietokoneista ja viihdelaitteista sekä energia- ja ympäristömerkinnöistä.