Skip to content

Sähkönkulutuksen seuranta

Miten voin seurata omaa energiankulutustani?

Sähkön käyttötiedot saat helposti OmaLumme-palvelusta*) osoitteessa https://oma.lumme-energia.fi.  Kirjaudu palveluun, ja tarkista, miten oma sähkönkäyttösi on kehittynyt. Voit seurata energiankulutustasi myös OmaLumme-mobiilisovelluksella. *) Palvelun Ekosähkölle tuottaa Lumme Energia Oy.

Kulutushistoriasta on apua, kun haluat seurata esimerkiksi käyttötottumusten tai uusien sähkölaitteiden vaikutusta sähkönkäyttöön. Suuret muutokset kulutusmäärissä kannattaa selvittää. Poikkeaman syynä ovat useimmiten eri vuosien lämpötilaerot tai perhekoon muutokset, mutta joskus kyse voi olla korjausta vaativasta ongelmasta. Ja kun tiedät sähkönkulutuksestasi enemmän, voit myös etsiä säästökohteita helpommin.

Miksi sähkölaskuni on talvella suurempi kuin kesällä?

Etäluettavan sähkömittarin ansiosta sähkölasku perustuu aina todelliseen kulutukseen. Talvella sähköä kuluu lämmitykseen ja valaistukseen, minkä vuoksi sähkönkäyttö ja myös sähkölaskut ovat suurempia kuin kesällä.

Mikä lämmitysjärjestelmä kiinteistööni kannattaa laittaa?

Ei ole olemassa yhtä yleispätevää ratkaisua. Lämmitysjärjestelmissä on huomattavia eroja, joten jokainen tapaus on käsiteltävä yksilöllisesti. Jotkut järjestelmät ovat vaivattomia ja edullisia hankkia, mutta niiden käyttökustannukset voivat olla suuret. Valintatilanteessa pitää verrata sekä perustamis- että käyttökustannuksia.

Naapurilla on samankokoinen talo ja samanlainen lämmitysjärjestelmä, mutta hänellä kuluu huomattavasti vähemmän energiaa kuin minulla?

Ihmiset elävät ja asuvat eri tavoin. Eniten energiaa kuluu lämmitykseen ja veden lämmitykseen. Naapuri voi polttaa ahkerasti puita takassa tai leivinuunissa ja pitää huoneiden lämpötilat alhaisempina kuin sinä. Veden käytössä asukkaiden tavat ja tottumukset vaikuttavat eniten siihen, kuinka paljon vettä kuluu peseytymiseen.

Laitoin ilmalämpöpumpun, jonka pitäisi säästää sähköä. Nyt ihmettelen, miksi sähkölaskuni ovat vain nousseet?

Ilmalämpöpumppu saattaa olla automaattiasennolla, jolloin se jäähdyttää, mikäli huonelämpötila nousee esimerkiksi takkaa lämmitettäessä. Muissa kuin sähkölämmitystaloissa osa lämmitysenergian tarpeesta siirtyy lämpöpumpun tuottamaksi. Tämä lisää sähkönkulutusta, mutta vähentää päälämmitysjärjestelmän energiankäyttöä.

Kiinteistööni on asennettu maalämpöpumppu. Sähköä kuluu kuitenkin saman verran kuin suoralla sähköllä lämmitettäessä. Miksi?

Syitä voi olla useita. Porakaivosta voi olla vesi loppu tai kaivon vedentuotto on riittämätön. Maalämpöyksikön säädöt voivat olla pielessä ja se lämmittää kiinteistöä sähkövastuksilla. Ilmanvaihto voi olla väärin säädetty.

Paljonko voin säästää puuta polttamalla sähkölämmitystalossani, jossa on takka/leivinuuni?

Pinokuutiosta halkoja saadaan huoneilmaan lämmitysenergiaa noin 800 – 1 200 kWh. Lämmitystehoon vaikuttavat puulaji, puun kuivuus ja tulisijan hyötysuhde. Paras lämpöarvo on koivulla. Hyöty riippuu myös siitä, kuinka lämmin ilma pääsee jakautumaan kiinteistöön.