Skip to content

Ovatko oman taloutesi sähkönkäyttömäärät normaaleja?

Vaikka erilaisten talouksien sähkönkäyttömäärät vaihtelevat kodin varustetason ja asumistyypin mukaan, keskiarvojakin on olemassa. Vertaa oman taloutesi kulutuslukuja vastaavanlaisiin. Voit löytää hyviä sähkönsäästökohteita. Tarkkaa tietoa omasta sähkönkäytöstä saat OmaLumme-palvelusta

Kulutuslukujen vertailu vastaavanlaisiin talouksiin antaa sinulle vinkkejä omasta energiankäytöstäsi. Jos omat lukusi poikkeavat merkittävästi muista, siihen voi olla selvä selitys tai siitä voi löytyä oiva säästökohde. Oman talouden sähkönkäytön jakautumista eri kohteisiin voi olla hankala löytää suoraan, mutta tutkimalla sähkönkäytön vaihtelua vuorokauden eri aikoina voi päätellä paljon.

Näin sähköä kuluu erityyppisissä asunnoissa keskimäärin

Kulutusjakaumat ovat suuntaa antavia ja perustuvat viimeisimpään kotitalouksien sähkönkäyttötutkimukseen (Adato 2011).

 
Sahkonkulutus_asumismuodot
 

Energiankulutuksessa näkyvät säävaihtelut sekä sähkölaitteiden määrän kasvu ja kehitys, mm. ledien käytön lisääntyminen.

Lue lisää kulutusjoustosta.

OmaLumme-palvelusta hyvä kumppani energiansäästötalkoisiin

Henkilökohtainen OmaLumme-palvelu auttaa säästökeinojen etsinnässä. Saat sieltä todelliset sähkönkäyttölukusi vuosittain, kuukausittain, viikoittain ja päivittäin sekä vertailutietoa aikaisemmista ajanjaksoista. 

Tuntikohtaista kulutusta seuraamalla näet, milloin sähköä käyttävät laitteet, esimerkiksi huoneiden ja veden lämmitykset, kytkeytyvät päälle vuorokauden eri aikoina. Saunapäivänä kiukaan kulutus ja etenkin päälle unohtuneen kiukaan vaikutus näkyvät jo selvästi sähkölaskussa.

Seurannasta näet oman taloutesi kulutuspiikit, jolloin sähkönkäyttö on suurimmillaan. Voisiko sähkönkäyttöä ohjata toisin? Kulutuspiikkejä madaltamalla vaikutat sähkön riittävyyteen, hintaan ja ympäristöystävällisyyteen myös pitemmällä tähtäyksellä. Tärkeää olisi välttää kulutusta erityisesti arkipäivisin klo 8–10 ja 16–18, jolloin sähkönkulutus on valtakunnallisesti korkeimmillaan ja sähkö myös kalleinta.

Päivän kulutuksessa näkyy myös sähkönkäytön peruskuorma. Se tarkoittaa sähköä käyttäviä laitteita, jotka ovat päällä jatkuvasti, kuten kylmälaitteet ja LVI-laitteet. Jos yksittäisen sähkölaitteen kulutus arveluttaa, se kannattaa mitata energiankulutusmittarilla, jonka voit vaikkapa lainata kirjastosta. Esimerkiksi vanha pakastin voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Erityisesti uudet kylmälaitteet ovat energiankulutukseltaan aivan eri luokkaa.

Tarkasta OmaLumme-palvelustasi seuraavat asiat:

  • Miten kulutuksesi on kehittynyt vuositasolla? Onko se noussut vai oletko saanut sitä laskemaan? Jos kulutus on muuttunut, mieti syitä.
  • Vertaa kulutustietojasi vastaaviin kotitalouksiin.
  • Tutki oman taloutesi kulutuspiikit. Voisiko sähkönkäyttöä ohjata tasaisemmin tai edullisempaan aikaan?

Näin pääset palveluun

Kirjaudu osoitteessa oma.lumme-energia.fi. Tarvitset kirjautumiseen verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. OmaLumme-palvelun Ekosähkö-asiakkaille tuottaa Lumme Energia. 

OmaLumme-palveluun