Joka kodin energiansäästöä

Valaisimet

Ennen olohuoneessani oli 3 hehkulampun valaisin, joka valaisi hyvin. Hankin hehkulamppujen tilalle energiansäästölamput, minkä jälkeen jouduin hankkimaan yhden valaisimen lisää ja uusimaan lukulasit, koska en nähnyt riittävän hyvin. Onko tämä energian ja rahan säästöä?

Energiansäästölamppua ei pidä ostaa wattimäärän vaan lumen-arvon perusteella. Lampun antaman valon määrää eli valovirtaa mitataan yksiköllä, jonka nimi on lumen. Löydät lampun pakkauksesta pienellä merkityn lumen-merkinnän, joka on lyhennetty ”lm”. Kaupassa kannattaa muistaa, että 60 watin hehkulampun tilalle kannattaa ostaa sellainen säästölamppu, jonka lumen-arvo on vähintään 700 lumenia. 40 watin hehkulampun tilalle pitää valita sellainen säästölamppu, jonka lumen-arvo on vähintään 430.

Muista, että saman tehoiset energiansäästölamput eivät anna yhtä paljon valoa.

Käytössä energiansäästölampun valotehokkuus laskee noin 20 %.

Tarkista myös lampun kannan malli. Energiansäästölampun kanta voi olla kokoa E27 tai E14.

Olen kyllästynyt etanan lailla hitaasti syttyviin energiansäästölamppuihin. Voiko pakkauksesta saada tietoa siitä, syttyykö lamppu nopeasti vai hitaasti?

Lamppujen pakkausmerkinnät tarkentuivat syyskuussa 2010 voimaan astuneen asetuksen ansiosta. Pakkauksista tulee löytyä tiedot energiatehokkuudesta, valon määrästä, käyttöiästä, syttymisnopeudesta, värisävystä, himmennettävyydestä, sytytyskertojen määrästä sekä käyttölämpötilasta. Uudistuksella pyritään helpottamaan tarkoitukseen sopivan lampun hankintaa.

Säästölampun syttyminen voi kestää pari sekuntia ja 60 %:n valotehon saavuttaminen jopa minuutin. Kaupoista löytyy myös malleja, jotka syttyvät lähes yhtä nopeasti kuin muut lampputyypit. Pakkauksessa voidaan ilmoittaa ”syttyy heti”, jos lämpenemisaika on alle 1 sekunnin.

Minulla uudet energiansäästölamput poksahtivat jo parin kuukauden polton jälkeen, vaikka pakkauksen mukaan niiden olisi pitänyt kestää 10 000 tuntia. Kuinka kauan säästölamppujen oikein pitäisi kestää?

Valmistajien mukaan energiansäästölamput kestävät 6 000 – 15 000 tuntia, kun hehkulamppujen polttoikä on vain 1 000 – 1 500 tuntia.

Pakkauksessa ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus kestoiästä. Lampun käyttöiän ilmoittaminen perustuu IEC-standardin mukaiseen mittaukseen. Testatuista lampuista 50 % jatkaa palamistaan vielä ilmoitetun tuntimäärän jälkeen.

Lampun todellinen kestoikä poikkeaa usein ilmoitetusta. Heikkolaatuiset lamput kestävät vain vähän aikaa. Mikäli lamppu sammuu ennen aikojaan, siinä voi olla tuotevirhe, josta voit vaatia hyvitystä. Säilytä lamppujen ostokuitteja jonkin aikaa, jotta voit todistaa kaupassa lamppujen ostoajan. Lampun sammumisen voi aiheuttaa myös jännitepiikki tai käyttö väärissä olosuhteissa, esimerkiksi suojaamattoman lampun käyttö ulkona.

Miksi energiansäästölamput ovat niin isokokoisia, etteivät ne mahdu varjostimen sisään? Jos lamppu ei mahdu kuvun sisälle, niin se pistää oikeasti silmään.

Nykyisin kaupoissa on lamppuja, jotka ovat mitoiltaan pienempiä kuin hehkulamput, joita ne korvaavat.

Miksi energiansäästölamput ovat ulkonäöltään niin rumia?

Spiraalin muotoinen lamppu voi näyttää erikoiselta hehkulampun jälkeen. Kaupoista löytyy kynttiläkupuisia säästölamppuja, jotka malliltaan ja kooltaan vastaavat kynttilähehkulamppuja. Kauppojen hyllyiltä löytyy myös sellaisia säästölamppuja, joiden kupu muistuttaa vakiohehkulamppua.

Miksi pienten halogeenilamppujen mallisia energiansäästölamppuja ei ole saatavilla?

Energiansäästölamppujen elektroniikka vaatii oman tilansa, minkä vuoksi säästölampuista ei voida valmistaa kaikkein pienimpien halogeenilamppujen kokoisia. Myös valokappale eli loisteputki vie enemmän tilaa. Hyvästä lamppukaupasta voit hankkia verkkojännitteisiä G9-kantaisia halogeeneja korvaavia säästölamppuja.

Miksi energiansäästölamppua ei voi himmentää?

Tavallisia energiansäästölamppuja ei voi himmentää, koska niiden elektroniikka ei toimi perinteisillä hehkulamppujen himmenninratkaisuilla. Lamppuvalikoimista löytyy nykyisin kuitenkin erikoismalleja, joita pystyy himmentämään. Lampun pakkauksessa lukee silloin dimmerable.

Mitä eroa on energiansäästölampulla ja loistelampulla?

Energiansäästölamppu on loistelamppu, jolla on sisäänrakennettu liitäntälaite, minkä ansiosta säästölamppu ei tarvitse ulkoista sytytintä tai virranrajoituslaitetta eli kuristinta. Useimmissa säästölampuissa on samanlainen kierrekanta kuin hehkulampuissa. Joissakin säästölampuissa voi olla pistokanta, jolloin se vaatii tälle lampputyypille suunnitellun valaisimen.

Saako ohuesta lasiputkesta vääntää, kun kiertää lamppua paikalleen valaisimeen?

Lasiputkesta vääntämistä tulee ehdottomasti välttää, koska lamppu voi mennä silloin rikki.

Saako energiansäästölamppuun koskea paljain käsin?

Kyllä. Jos kädet ovat kovin likaiset tai rasvaiset, on lampun putkiosa hyvä puhdistaa kosketuksen jälkeen.

Valaisimessa on merkintä max. 60 W ja energiansäästölampun pakkauksessa 11 W vastaa 60W. Tarkoittaako tämä sitä, että valaisimeen saa asentaa max. 11W energiansäästölampun?

Ei tarkoita. Valaisimen merkintä max. 60W tarkoittaa yksinkertaisesti suurinta valaisimelle sallittua sähkötehoa. Lamppupakkauksen merkintä tarkoittaa, että 11watin energiansäästölamppu vastaa valovirraltaan 60 watin hehkulamppua. Valaisimeen voi siis huoletta laittaa 11 watin energiansäästölampun sijasta 15, 20 watin tai vieläkin isompitehoisen mallin aina 60 watin tehoon asti.

Energiansäästölamppu antaa mahdollisuuden lisätä valon määrää rikkomatta sähköturvallisuusmääräyksiä, mutta silti sähköä säästäen.

Onko taloudellista sammuttaa energiansäästölamppu, jos poistuu huoneesta 5 minuutiksi?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää 10 minuutin rajaa. Mikään ei estä sammuttamasta lamppua lyhyemmäksi ajaksi, mutta usein toistuva sytytys voi lyhentää joidenkin lamppujen ikää. Nykyisin lamppupakkauksista löytyy tietoa sytytyskertojen määrästä.

Kuluttaako jatkuva sytyttely ja sammuttelu säästölamppuja?

Lamppujen pakkausmerkinnät tarkentuivat syyskuussa 2010 voimaan astuneen asetuksen ansiosta. Pakkauksesta tulee löytyä tietoa myös sytytyskertojen määrästä.

Pienloistelamppua, joka kestää 3 000 - 6 000 sytytyskertaa, ei kannata asentaa tilaan, jossa lamppua joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan usein. Energiansäästölampuista löytyy malleja, jotka kestävät jopa miljoona sytytyskertaa. Sytytyskertojen määrä ei vaikuta halogeeni- ja ledilamppujen käyttöikään.

Kannattaako minun vaihtaa kaikkiin valaisimiin energiansäästölamput?

Energiasäästölamput kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin hehkulamput. Suurin hyöty säästölampuista saadaan valaisimissa, jotka palavat yleensä aina, kun kotona oleskellaan: keittiö, olohuone, WC ja käytävätilat.

Säästölamput eivät ole joka paikan lamppuja ominaisuuksiensa ja mittojensa takia.

EU on tehnyt päätöksen, jonka mukaan hehkulamppujen myynti kielletään portaittain vuoteen 2016 mennessä.

Voiko energiansäästölamppua käyttää saunassa?

Saunan korkea lämpötila voi muodostua ongelmaksi energiansäästölampun elektroniikalle. Yleensä säästölamppua ei tulisi käyttää yli 40 asteen lämmössä. Jos säästölamppua käytetään saunassa, tulisi valaisin sijoittaa lähelle lattiatasoa. Saunassa käytännöllisempi lamppuvalinta on halogeenilamppu, jota on myytävänä vielä vuoteen 2016 asti.

Millainen energiansäästölamppu sopii ulkokäyttöön?

Ulkovalaisimen on oltava umpinainen, jotteivät vesi ja lumi pääse suoraan lampun putkelle tai kantaosiin. Pakkanen vaikeuttaa energiansäästölampun toimintaa. Yleensä kaikki energiansäästölamput syttyvät vielä -10 asteessa, mutta sitä kylmemmässä syttyminen on vaikeampaa. Kaupoissa on erityisiä pakkaslamppuja, joiden luvataan toimivan jopa -30 asteessa. Energiansäästölampun valoteho riippuu ympäristön lämpötilasta. Mitä enemmän on pakkasta, sitä vaikeampaa on ylläpitää kaasupurkausta, johon valontuotto perustuu. -10 asteessa tavallisen energiansäästölampun valosta häviää jo noin 40%.

Onko kristallikruunuihin olemassa sopivan pieniä energiansäästölamppuja?

Kristallikruunuissa käytetään usein kirkasta kynttilähehkulamppua, jotta kristallit olisivat näyttävän näköisiä. Kaikki energiansäästölamput ovat himmeitä, mikä voi hieman latistaa näyttävyyttä. Jos kuitenkin halutaan kirkas lamppu, paras valinta on halogeenilamppu.

Voiko energiansäästölamppuja käyttää porraskäytävässä?

Tavalliset energiansäästölamput eivät ole paras vaihtoehto porraskäytävään, koska lamppuja sytytellään usein, polttojaksot ovat lyhyitä ja valoa tarvitaan heti. Parhaita vaihtoehtoja ovat halogeenilamput ja erityiset porrasvalokäyttöön tarkoitetut energiansäästölamput.

Saunominen

Kuinka paljon enemmän aina valmis kiuas käyttää sähköä verrattuna tavalliseen kiukaaseen?

Kiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite, joten sauna kannattaa lämmittää koko perheelle eikä vain yhdelle kylpijälle.

Perinteisen kiukaan sähkönkulutus saunomiskertaa kohti on 6-10 kWh eli n. 0,72 - 1,2 €. Jos kylvet 2 kertaa viikossa, vuodessa sähköä kuluu 2 x 8 kWh x 52 (viikkoa) = 832 kWh. Rahassa se merkitsee 100 euron lisäystä sähkölaskuun, kun sähkö maksaa 0,12 euroa/ kilowattitunti.

Aina valmiissa kiukaassa suuri kivimäärä pidetään koko ajan lämpimänä. Kiukaan sähkönkulutus muodostuu ns. muhimistehon ja kiukaan lämmitystehon päällä pitämisestä. Mittauksissa aina käyttövalmiin kiukaan sähkönkulutus on ollut 2000 - 3000 kWh vuodessa, mikä tarkoittaa 240 – 360 euron lisää vuoden sähkölaskuun. Kiuas käyttää saman verran sähköä kuin 4-5 saunomiskertaa viikossa tavallisella kiukaalla, joten suuresta sähkönkulutuksesta johtuen se sopii hyvin vain ahkerille saunojille.

Kylmälaitteet

Meillä on aika vanha pakastin. Kuinka paljon se käyttää sähköä ja mitä se maksaa?

Useimmat sähköyhtiöt lainaavat maksutta asiakkailleen ns. wattivahtia, jolla voit mitata vanhan pakastimesi todellisen sähkönkäytön. Soita ensin paikalliseen sähköyhtiöön ja varaa mittari, koska mittarit voivat olla niin kysyttyjä, että joudut varauslistalle. Mittarin mukana saat käyttöohjeen ja tietoja eri laitteiden keskimääräisestä sähkönkäytöstä, johon voit verrata oman laitteesi kulutusta.

Wattivahdilla voit mitata pistotulppaliitäntäisten kodinkoneiden sähkönkäytön. Tällaisia ovat mm. kaikki kylmälaitteet, astian- ja pyykinpesukone, vesisänky ja ilmankostutin. Suoraan sähköverkkoon kytkettyjen laitteiden, kuten lieden, sähkökiukaan tai lattialämmityksen sähkönkäyttöä wattivahdilla ei voi mitata.

Sulaako pakastin sähkökatkon aikana?

Alle puoli vuorokautta kestävä sähkökatkos ei vielä vaikuta pakasteiden laatuun, kunhan pakastinta ei auota. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan paksueristeiset säiliöpakastimet säilyttävät pakasteet jäisinä jopa useita päiviä.

Pakastimen lämpenemisnopeuteen vaikuttavat monet seikat: pakastimen ikä, käyttötilavuus, eristepaksuus, täyttöaste, tiivisteiden kunto, ympäristön lämpötila ja käyttäjän toiminta.

Työtehoseuran testissä täyden pakastimen nopeimmin lämmenneen pakasteen sulaminen 0-asteiseksi kesti säiliöpakastimessa 68 - 75 tuntia ja kaappipakastimessa 52 tuntia.

Pakastimen täyttöasteella on suuri vaikutus: täyden pakastimen koko sisältö suli 0-asteiseksi 20 - 30 tuntia hitaammin kuin vajaan pakastimen sisältö. Jos taloudessa on kaksi pakastinta, niiden sisältö kannattaa yhdistää keväällä. Samalla säästyy sähköä.

Sulanut elintarvike on käyttökelpoinen, kunnes sen lämpötila saavuttaa jääkaappilämpötilan +5 astetta. Poikkeuksena ovat raaka liha, kala ja äyriäiset, jotka kannattaa valmistaa ruoaksi ennen kuin ne lämpenevät +2-asteisiksi. Nopeimmin sulavat sokeria sisältävät leivonnaiset kuten pulla ja sokerikakku. Raaka liha sulaa hitaasti.

Lisää tietoa sähkön säästöstä