Lumituuli

Lumituuli Oy on Suomen ensimmäinen pääasiassa yksityishenkilöiden omistama tuulivoimayhtiö, ja sillä on lähes tuhat osakasta. Yhtiön tavoitteena on tarjota kuluttajille mahdollisuus ostaa tuulivoimalla tuotettua sähköä ja edistää näin tuulivoiman hyödyntämistä Suomessa.

Lumituulen ensimmäinen 660 kW:n tuulivoimala pystytettiin Lumijoen kunnan edustalla Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle Routunkarin matalikolle maaliskuussa 1999. Ensimmäisen voimalan paikalle rakennetaan parhaillaan uutta Vestas V90 -voimalaa. Sen nimellisteho on 2,0 MW, mutta se konfiguroidaan toimimaan 1,65 MW teholla.

Ekosähkö Oy toimii Lumituulen yhteistyökumppanina ja hoitaa voimalan tuottamaa tuulisähköä ostavien osakkaiden sopimusasioinnin, asiakaspalvelun ja laskutuksen sekä myy osakkaille Ekoenergia-merkittyä sähköä siltä osin, kun osakkuussähkö ei riitä kattamaan koko sähkönkulutusta. Lisäksi Ekosähkö Oy hoitaa tuulivoimalan tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisen ostamalla osakkailta käyttämättä jäävän tuulisähkön