Kristiina Mäntynen, Helsinki

kristiina_mantynen_pieni.jpg

Ekosähkön asiakkaana vuodesta 1998


Kristiina on aivan ensimmäisiä Ekosähkön asiakkaita. Hänen sopimuksensa tuli voimaan 1.9.1998, kun sähkömarkkinat vapautuivat kotitalouksille. Ekosähkö-optio Kristiinalla oli jo kesäkuusta 1998 lähtien. Optioilla varattiin kirjallisesti Ekosähköä, ennen kuin sitä pystyi ostamaan.


Kuka on Kristiina Mäntynen?

Olen v. 1963 syntynyt arkkitehti ja Suomen Fengshui ry:n puheenjohtaja.
Olen opiskellut kiinalaista perinteistä fengshuita vuodesta 1990. Teen fengshui-konsultaatiotyötä kodeissa ja yrityksissä, suunnittelen fengshuin huomioon ottavia taloja sekä pidän paljon kursseja ympäri Suomea.

Olen kasvispainotteinen syöjä ja ekopainotteinen eläjä.

Miksi valitsin Ekosähkön?

Olen käyttänyt Ekosähköä kotonani vuodesta 1998. Hankittuani seuraavana vuonna arkkitehtitoimistolleni oman tilan, oli itsestään selvää että sinnekin tuli Ekosähkö.

Teen työtä vanhan kiinalaisen ympäristöopin parissa. Siinä ihmisen tarpeet ja luonnon lainalaisuudet pyritään sovittamaan yhteen mahdollisimman sopuisasti. Ekologinen ajattelu ja fengshui kulkevat siis luontevasti käsi kädessä.

Otan ekologian ja luonnonmukaisen rakentamisen aina esille jo peruskursseillani. Puhun myös sähköstä. Sähkö on fengshuin tuhatvuotisesta näkökulmasta uusi keksintö. Se kuuluu kuitenkin nykyään oleellisesti elinympäristöömme. Niinpä sähkö- ja valaistussuunnittelu on myös tärkeä osa työtäni.

Ekologinen jalanjälkesi?

Asun yhden hengen taloudessa Helsingin keskustassa Eerikinkadulla ja työhuoneeni/kurssitilani on naapurikorttelissa. Keskusta-asuminen mahdollistaa autottoman elämäntavan. Junalle ja linja-autolle on lyhyt kävelymatka ja loppumatkat pääsen yleensä asiakkaiden kyydissä. Autottomuus tyynnyttää hieman kolkuttavaa ekologista omaatuntoani. Asiakaskäynnit, kurssit ja kongressit kun vaativat välillä myös lentämistä, kotimaassa ja ulkomailla.

Käytän energiansäästölamppuja siellä missä se on luontevaa.
Työhuoneeni näyteikkunassa palavat valot tarkoituksella yöaikaan. Ne tuovat valoa myös jalkakäytävälle ja siten turvallisuutta ohi kulkeville.

Monesti poimin täysin uutta tai uuden veroista sisustustavaraa kotini tai työhuoneeni roskakatokselta, siistin ja kannan parin korttelin päähän kierrätyskeskukseen. Laukussani kulkee aina ostoksia varten kangaskassi. Lajittelun myötä varsinaisiksi roskapusseikseni riittävät nykyään hedelmäpussit.

Minut on jo lapsesta opetettu valitsemaan aikaa, kulutusta ja muokkausta kestäviä tuotteita. Huonekaluni ovat pääosin puuseppäisoisäni tekemät tai löydetyistä kunnostamani. Muotioikut maksavat. Korjaus ja huoltaminen tuovat säästöä. Tätä viestiä olen pyrkinyt välittämään myös asiakkailleni ja kurssilaisilleni.